Wat is WHOIS

Een WHOIS onthult cruciale informatie over een domein. Met een zoekopdracht kunt u details achterhalen zoals de beschikbaarheid van het domein, wanneer het domein verloopt, wie de eigenaar is van het domein, contactgegevens van de eigenaar, adres, telefoonnummer, e-mailadres en meer.

Hoe het werkt

Wanneer iemand een domein registreert, dient hij zijn persoonlijke gegevens in bij de Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN). U kunt het zien als het registreren van uw huis bij de overheid.

WHOIS Zoekopdrachten en Privacy FAQ

Vind antwoorden op veelgestelde vragen over WHOIS Zoekopdrachten en Privacy

De WHOIS-database bevat een lijst van alle geregistreerde domeinen op het internet. U kunt een WHOIS lookup uitvoeren om toegang te krijgen tot verschillende gegevens met betrekking tot een domein zoals registratiedatum, vervaldatum, domein-ID, naam van de registrar, contactgegevens, servernaam en meer. De WHOIS-database is beschikbaar voor het openbaar en iedereen heeft toegang tot de gegevens van een geregistreerd domein. De database wordt onderhouden door de International Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) en wordt regelmatig bijgewerkt. Als u een website maakt, moet ook u zich registreren bij de ICANN.

Wanneer u een domeinnaam registreert, moet u persoonlijke gegevens zoals naam, adres, telefoonnummer en e-mailadres opgeven. De informatie wordt opgeslagen in de WHOIS-database en iedereen kan deze vinden via een WHOIS domein lookup.

WHOIS Privacy is een privacyservice die wordt aangeboden door Hostinger om de privacy van de domeineigenaren te waarborgen. Wanneer u kiest voor WHOIS Privacy, worden uw persoonlijke gegevens afgeschermd of vervangen door de gegevens van een proxyserver om uw privacy te waarborgen.

Het uitvoeren van een WHOIS lookup is eenvoudig en snel. Voer simpelweg de naam of het IP-adres in het zoekvak in en druk op "Opzoeken". Onze tool zoekt in de WHOIS-database en geeft alle informatie, inclusief domeinnaam registratie gegevens, binnen enkele seconden door.

Zorg ervoor dat u de informatie niet gebruikt voor marketing of spam, aangezien dit verboden is door de ICANN.

U moet uw WHOIS-informatie altijd up-to-date houden om te voldoen aan de ICANN regels. Dat betekend dat u nauwkeurige contactgegevens moet verstrekken, zodat u de correspondentie van uw provider kunt ontvangen.

U kunt uw WHOIS-informatie eenvoudig bijwerken met behulp van het controlepaneel van Hostinger. In slechts een paar stappen en u kunt uw informatie in één keer bijwerken als u dat wilt. U moet inloggen op uw Hostinger account en u vervolgens navigeren naar het controlepaneel om uw WHOIS-informatie bij te werken.

Herinnert u zich de Hostinger Privacy feature waar we het over hadden? Dat is de reden waarom sommige items in de WHOIS lookup voor u verborgen zijn. De registrars van de domeinen hebben zich aangemeld voor WHOIS Privacy, dus heeft de domeinaanbieder hun contactgegevens verborgen.

Sommige informatie kan ook worden verborgen door de domeinaanbieders, op basis van de lokale wetgeving inzake gegevensbescherming en privacy, zoals de GDPR.

U kunt gebruik maken van WHOIS Privacy om uw persoonlijke informatie te verbergen in de WHOIS-database. Als iemand uw domein zoekt, dan zal hij of zij uw contactgegevens niet kunnen zien.
Om uw WHOIS-informatie te verbergen, moet u inloggen op Hostinger en vervolgens navigeren naar het members-gedeelte. Klik nu op Domein bovenaan het scherm en kies een van de Bestel knoppen. Vervolgens wordt u doorgestuurd naar de betaalpagina waar u uw betaalmethode kunt kiezen om gebruik te maken van WHOIS Privacy.

Vergeet niet dat sommige WHOIS-lijsten tijd nodig hebben om de wijzigingen bij te werken. Het is dus mogelijk dat iemand uw gegevens ziet voordat ze worden verborgen.