Wat is VPS: Complete handleiding voor Virtual Private Servers

Als je VPS en shared hosting met elkaar vergelijkt, is VPS de veiligere en stabielere optie in vergelijking tot shared hosting, waarbij je geen dedicated serverruimte krijgt. Maar het is kleinschaliger en goedkoper dan het huren van een hele server.

VPS-hosting wordt doorgaans gekozen door website-eigenaren die gemiddeld verkeer hebben dat de limieten van shared hosting-plannen overschrijdt, maar nog steeds niet de bronnen van een dedicated server nodig hebben.

Virtual Private Server-oplossingen bieden meestal meer dan één hostingplan. Bij Hostinger hebben we bijvoorbeeld VPS-plannen die aan verschillende zakelijke behoeften voldoen en waarmee je jouw site naadloos kunt opschalen wanneer je meer bronnen nodig hebt.

VPS (Virtual Private Server) is een hostingservice die gebruikmaakt van virtualisatietechnologie om je dedicated (privé) resources te geven op een server met meerdere gebruikers.

Wat Is VPS – Video Tutorial

Wat is VPS? Ontdek het in onze tutorial en start je WordPress-website met Hostinger-webhosting

Subscribe For more educational videos! Hostinger Academy

Hoe werkt VPS-hosting

Een server is een computer waarop je hostingprovider de bestanden en databases bewaart die nodig zijn voor je website. Wanneer een online bezoeker jouw website wil bezoeken, stuurt zijn browser een verzoek naar jouw server en deze stuurt de benodigde bestanden online door. VPS-hosting biedt je een virtuele server die een fysieke server simuleert, maar in werkelijkheid wordt de machine gedeeld door meerdere gebruikers.

Met virtualisatietechnologie zoals een hypervisor installeert je hostingprovider een virtuele laag bovenop het besturingssysteem (OS) van de server. Deze laag verdeelt de server in partities en zorgt ervoor dat elke gebruiker zijn eigen besturingssysteem en software kan installeren.

Daarom is een virtual private server (VPS) zowel virtueel als privé aangezien je er volledige controle over hebt. Op OS-niveau is deze gescheiden van andere servergebruikers. In feite is VPS-technologie vergelijkbaar met het maken van partities op je eigen computer als je meer dan één besturingssysteem (bijvoorbeeld Windows en Linux) wilt draaien zonder opnieuw op te starten.

Met een VPS kun je je website opzetten in een beveiligde container met gegarandeerde bronnen (geheugen, schijfruimte, CPU cores, enz.) die je niet hoeft te delen met andere gebruikers. Met VPS-hosting hebt je dezelfde toegang op rootniveau als met een dedicated server, maar tegen veel lagere kosten.

VPS vergeleken met andere soorten webhosting

Met verschillende soorten webhosting kun je je server op verschillende niveaus aanpassen. De prijzen, prestaties (zoals laadtijd van pagina’s) en de beschikbaarheid van de dienst (zoals uptime) variëren ook. Hieronder kun je meer lezen over hoe VPS-hosting zich verhoudt tot andere hostingoplossingen.

Shared Hosting

Shared hosting is de oplossing voor website-eigenaren met sites met minder verkeer. Het is het startpunt voor de meeste kleine bedrijven en bloggers. Zelfs met het beste shared webhostingpakket deel je dezelfde fysieke server met een aantal andere klanten van het hostingbedrijf. Er worden geen speciale (dedicated) bronnen aan jou toegewezen, aangezien jouw website op hetzelfde besturingssysteem draait als dat van anderen.

Hierdoor wordt het geheugen en de rekencapaciteit die jouw site kan gebruiken, beïnvloed door de behoeften van andere gebruikers van de dienst. Stel dat er een plotselinge toename van het verkeer is op een website die op dezelfde server wordt gehost, dan kan de laadtijd van je pagina toenemen. Je kunt je besturingssysteem en andere serversoftware ook niet zelf kiezen, omdat alle gebruikers dezelfde configuratie gebruiken. Al met al is het je hostingprovider die zorgt voor elk aspect van jouw shared hosting omgeving.

Je kunt shared hosting zien als een huurwoning waarbij je hetzelfde appartement deelt met een aantal huisgenoten. VPS-hosting is eigenlijk een soort flatshare, alleen heeft iedereen zijn eigen kamer waar ze de ruimte kunnen aanpassen naar hun eigen behoeften. Ze mogen bijvoorbeeld het schilderij, de meubels, de decoratie, enz. zelf bepalen.

Lees ons artikel als je van plan bent om een website te migreren van shared hosting naar VPS.

Cloud Hosting

Bij cloudhostingdiensten wordt er geen gebruik gemaakt van een enkele server, maar van een cluster dat in de cloud draait. Elke server in het cluster slaat een actuele kopie van je website op. Als het te druk is op één van de servers, stuurt het cluster het verkeer automatisch door naar een server waar het minder druk is. Als gevolg hiervan heeft cloudhosting geen downtime, omdat er altijd een server in het cluster is die de verzoeken van jouw websitebezoekers kan verwerken.

Verken deze diepgaande tutorial om inzicht te krijgen in het concept van cloudhosting en de mogelijkheden ervan om de prestaties en schaalbaarheid van websites te verbeteren.

WordPress Hosting

WordPress hosting is een dienst die specifiek wordt aangeboden aan eigenaren van WordPress websites. Het bevat verschillende WordPress-gerelateerde functies die alleen beschikbaar zijn voor WordPress-sites, zoals installatie met één klik, vooraf geïnstalleerde plug-ins, of een WP-command-line interface. De servers zijn geconfigureerd om te voldoen aan de behoeften van WordPress. Daarom bieden hostingproviders WordPress hosting aan als onderdeel van hun shared hosting service.

Hoewel het mogelijk is om een WordPress-site op te zetten op een virtual private server, heb je geen toegang tot de op maat gemaakte servers die zijn geconfigureerd met WordPress in gedachten. Als je echter toch VPS kiest voor je WordPress-site, kun je je hostingomgeving instellen en configureren op basis van je zakelijke behoeften.

Dedicated Hosting

Met dedicated hosting huur je een volledige fysieke server voor je bedrijf. Als je een website hebt met veel verkeer, kan dedicated hosting de beste oplossing zijn, omdat dedicated servers snel, flexibel en volledig aanpasbaar zijn. Niettemin heeft de service ook een prijskaartje, dus ze zijn niet voor iedereen geschikt, vooral als je een kleine of middelgrote website hebt.

Terwijl je bij VPS-hosting jouw besturingssysteem en servertoepassingen kunt kiezen en configureren, gaat dedicated hosting nog een stap verder. Je kunt niet alleen de software configureren, maar ook de hardware, omdat de complete server van jou is en niemand iets te zeggen heeft over de setup. Je kunt een dedicated server ook on-site draaien (bijvoorbeeld in je eigen kantoor), maar dan verlies je de ondersteuning van een professioneel hostingteam.

Voordelen en nadelen van een virtual private server

VPS-hosting kan een ideale oplossing voor je zijn als dat de dienst is die je echt nodig hebt. Hieronder vind je de voor- en nadelen van een virtual private server.

Voordelen

  • Het is sneller en betrouwbaarder dan een shared hosting server.
  • Doordat serverbronnen zoals geheugen of rekenkracht gegarandeerd zijn, is er geen tot minimale fluctuatie in beschikbare bronnen.
  • Problemen en verkeerspieken van andere servergebruikers hebben geen invloed op jouw site.
  • Je krijgt super user (root) toegang tot je server.
  • Je hebt meer privacy, omdat je bestanden en databases zijn afgeschermd van andere gebruikers op de server.
  • Het is een gemakkelijk schaalbare service. Naarmate je website groeit, kun je gemakkelijk je serverbronnen upgraden (RAM, CPU, schijfruimte, bandbreedte, etc).

Nadelen

  • Het is duurder dan shared hosting.
  • Het vereist wel meer technische kennis om je VPS op te zetten, hoewel er online veel tutorials beschikbaar zijn.
  • Serverbeheer is technisch veeleisender dan shared of cloud plannen.
  • Onjuist geconfigureerde servers kunnen leiden tot beveiligingslekken.

Wanneer moet je upgraden en hoe beslis je dat het tijd is om te upgraden

VPS-hosting wordt meestal beschouwd als de volgende stap nadat je website de bronbeperkingen van shared hosting ontgroeid is. Als het meest geavanceerde shared hosting pakket niet meer genoeg is om je website soepel te laten draaien, is het de moeite waard om te upgraden naar een VPS-plan. In zulke gevallen kan VPS-hosting je het beste van twee werelden bieden: shared en dedicated hosting.

Toch zijn er ook andere scenario’s waarin het vanaf het begin verstandig kan zijn om een VPS-plan te gebruiken. E-commerce websites waar veilige betalingen in een snelle en stabiele omgeving nodig zijn, kunnen bijvoorbeeld veel baat hebben bij een virtual private server. Sterker nog, als je gevoelige gegevens opslaat of online betalingen moet verwerken, kan VPS je helpen het risico op beveiligingsinbreuken en identiteitsdiefstal te verkleinen.

Als je verwacht dat er op bepaalde momenten pieken in het verkeer op je site zullen zijn, bijvoorbeeld in het geval van een evenementenplanning of ticketverkoop website, kan een VPS-hostingplan ook van onschatbare waarde zijn. Spelservers, zoals Counter-Strike 2, Minecraft, Palworld en andere sites die veel bronnen vereisen, draaien ook veel beter op een virtual private server.

Bestaan er VPS-alternatieven? Wat is een Managed VPS

Een van de grootste valkuilen van VPS-hosting is dat je je hele serveromgeving zelf moet beheren. Als je virtuele server niet goed geconfigureerd en onderhouden wordt, kan dat leiden tot ernstige beveiligingsrisico’s en prestatieverlies. Managed VPS-hostingdiensten zijn op de markt verschenen als een effectieve oplossing voor dit probleem. Je kunt het zien als een verbeterd alternatief voor VPS-hosting, dat wordt geleverd met volledige technische ondersteuning.

Hoewel managed VPS minder onderhoud en een hands-on aanpak vereisen, bieden niet alle providers deze optie. Er zijn echter zelfbeheerde VPS-hostingopties die uitgebreide leermiddelen, AI-assistenten voor deskundige begeleiding, auto-installateurs voor moeiteloze software-installatie, enzovoort bieden.

Hostinger biedt bijvoorbeeld verschillende VPS-hostingoplossingen die zijn ontworpen om het beheerproces te vereenvoudigen zonder dat dit ten koste gaat van jouw controle over de server. Dit zijn onder andere:

  • Rails VPS – voor moeiteloze implementatie van Ruby on Rails toepassingen
  • Django VPS – voor het sneller opstarten van Django projecten met op maat gemaakte tools
  • ASP.NET VPS – voor optimale prestaties van ASP.NET Core toepassingen
  • Node.js VPS – ideaal voor het hosten van Node.js-applicaties
  • Docker VPS – voor het uitvoeren van verschillende geïsoleerde apps in aparte containers op één enkele VPS
  • Plesk VPS – biedt een intuïtief controlepaneel voor vereenvoudigd webbeheer
  • DirectAdmin VPS – eenvoudig beheer met een lichtgewicht controlepaneel
  • cPanel VPS – ontworpen voor efficiënt beheer van projecten van meerdere klanten
  • CyberPanel VPS – voor het beheer van hosting met een controlepaneel aangedreven door OpenLiteSpeed.
  • Nextcloud VPS – veilig bestanden delen en samenwerken.

Conclusie

Met VPS-hosting heb je gegarandeerde toegang tot bronnen en volledige controle, zonder dat je je eigen server hoeft te beheren. Het is een geweldige oplossing voor websites met gemiddeld tot veel verkeer, veel bronnen en e-commerce. Echter, bedrijven die snelle groei verwachten kunnen ook baat hebben bij de stabiliteit van de service.

Als je een betrouwbare hostingomgeving op bedrijfsniveau wilt voor een vriendelijke prijs, is het zeker de moeite waard om VPS-hosting voor je website te overwegen.

We hopen dat dit artikel je heeft geholpen inzicht te krijgen in wat VPS-hosting is en hoe het werkt. Als je meer vragen hebt, aarzel dan niet om ze hieronder in de opmerkingen te stellen!

Wat is VPS Hosting FAQ

Is VPS goed voor Hosting

Als je een hostingdienst nodig hebt die meegroeit met jouw snelgroeiende website, dan is VPS-hosting een geweldige optie. Je hebt volledige controle over je serverbronnen en vaak een betere algehele uptime, omdat je server zijn bronnen niet deelt met andere websites.

Waarom heb ik VPS Hosting nodig

VPS-hosting is een must voor websites en webshops die veel verkeer ontvangen. In tegenstelling tot traditionele webhosting maakt VPS-hosting het mogelijk om serverbronnen toe te wijzen, waardoor het gemakkelijker wordt om bijvoorbeeld bedrijfswebsites en webshops te beheren.

Wat is het verschil tussen hosting en VPS

Een shared hostingplan is ideaal voor kleine persoonlijke websites, aangezien de serverbronnen worden gedeeld met andere websites. Bij VPS-hosting krijg je de serverbronnen die je nodig hebt voor een groter project, en je kunt ze zelf toewijzen naar eigen inzicht.

Author
De auteur

Patty Reuser

Patty Reuser is een localization specialist voor de Nederlandse markt, die uitblinkt in het vertalen van content met een scherp marketinginzicht. Met haar expertise maakt ze complexe concepten eenvoudig en toegankelijk voor Nederlandse doelgroepen. Voor meer informatie, bekijk haar LinkedIn-profiel.